Elindult weboldalunk is

Elindult weboldalunk is

A MOM Közhasznú Emlékalapítvány Kuratóriuma az elmúlt évhez hasonlóan tájékoztatja tevékenységéről, az év közben történt fejleményekről, eseményekről és tervekről egy rövid Hírlevél – ben a MOM volt munkatársait. Egyrészt, mert így az információ azokhoz a volt munkatársainkhoz is eljut, akik a Nosztalgia esten nem tudnak részt venni, másrészt nem kell a rendezvényt hosszabb beszámolóval megszakítani.

Röviden tehát az elmúlt év eseményei:
Az Alapítvánnyal kapcsolatos jogi és szervezeti kérdések
Mint azt tavalyi a HÍRLEVÉL – ben jeleztük az Alapító Okiratot a Kuratórium személyi összetételének és székhelyének megváltozása miatt módosítani kellett. Emellett kértük a „közhasznúvá” minősítést. A Fővárosi Bíróság a módosított Alapító Okiratot – a közhasznúvá minősítéssel együtt – jóváhagyta.

Süss Nándor síremléke
A farkasréti temetőben lévő Süss Nándor síremlékén az évekkel ezelőtt eltűnt bronzarckép pótlása megtörtént.
A bronzlemezbe domborított arckép helyett egy 14x15cm méretű fekete gránitlapra gravírozott arckép készült a közismert Süss Nándor fénykép alapján. Ez a bronzarckép helyére lett beillesztve, és 2007. október végére készült el. További képek a síremlékről

A síremlék helye ide kattintva tekinthető meg.

Emlékszobor
Az emlékszobor felállításának ügyében a XII. kerületi Önkormányzat segítségével jelentős előrehaladást sikerült elérni. A szobor helyének a MOM park nyugati végében lévő gyepes rész lett kijelölve. A hely pontos meghatározására, a szobor elkészítésével megbízott szobrászművész, egy fa makettet készített. A fa makett első felállítására a MOM parkban ez év áprilisában került sor. Ezen részt vettek a Kuratórium tagjain kívül az Önkormányzat, a MOM Park, és a MOM Lakópark képviselői. Ekkor még nem született döntés. A fa makett második felállítása ez év júliusában volt. Ezen részt vett az előbb említetteken kívül a MOM park parktervezője is, és ekkor lett kijelölve a szobor pontos helye. Ez év augusztusában a Budapest Galéria zsűrizte a szobrászművész által készített teljes kompozíció 1:10-es és a figura 1:5-ös léptékű tervét, és azt kivitelezésre alkalmasnak találta. Most szeptemberben a XII. kerületi Önkormányzat képviselőtestületi ülésén a szobor felállítását jóváhagyták. Reményeink szerint a szobor még ez évben felállításra kerülhet.

MOM emlékfal
Az emlékfal átalakítására a terv elkészült, kivitelezésére árajánlatunk is van. Ez alapján pénzbeli támogatási ígérvényeink is vannak. Ezekből egy még nem biztos, ha ezt is megkapjuk, akkor az emlékfal rendbetétele 2-3 hónapon belül megtörténik.

Honlap
Az Interneten www.mombudapest.hu címen elindult a honlapunk!

Kiállító helyiség
A XII. kerületi Önkormányzat Helytörténeti Gyűjteményének XII. Maros u. 1. sz. alatti helyiségében az Emlékalapítvány lehetőséget kapott arra, hogy az alapítványhoz került régi műszereket, relikviákat, régi iratokat és fényképeket tárolja, és azokat kiállítsa, valamint ezeket az anyagokat feldolgozza.
2008. május 7.-óta – és a továbbiakban is folytonosan – minden héten, szerdai napokon délutánonként 14 órától 18 óráig a fenti helyiségben ügyeletet tartunk és minden érdeklődőt szívesen látunk.
Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a MOM Park főbejáratától balra található MKB Bank ügyfélváró helyiségében lévő üvegvitrinekben– a nyitvatartási időben – az alapítvány által régebben összegyűjtött régi MOM műszerek tekinthetők meg.

Az alapítvány kéri azokat, akiknek birtokában bármilyen MOM relikvia vagy termék van, és hajlandó tőle megválni, azt az alapítvány köszönettel átvenné és megőrizné. Segítségüket előre is köszönjük.