Bárány Nándor szobor avatás a MOGI 60 éves évfordulóján

Bárány Nándor szobor avatás a MOGI 60 éves évfordulóján

Bárány Nándor

A Mechatronika,Optika és Gépészeti Informatika Tanszék, mely a Finommechanika, Optika Tanszék jogutódja, alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából — 2017. november 10-én 10 órakor, a BME D épületének Aulájában — szobrot állít Bárány Nándornak, a Tanszék első vezetőjének.
Bárány Nándor, a huszadik századi magyar műszeripar egyik legkiemelkedőbb alakja – a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, számtalan egyedi műszerszerkezet kidolgozója –, kutató fejlesztőként, katonai mérnökként, egyetemi oktatóként, alkotó fényképészként és az optikai-finommechanikai műszerépítés hazai irodalmának egyik legtermékenyebb szakírójaként alkotott maradandót. A sokak számára példaként szolgáló gazdag életpálya a Magyar Optikai Műveknél indult, de dolgozott a Gamma Optikai és Finommechanikai Gyárnál, igazgatója volt az Optikai és Finommechanikai Központi Kutató Laboratóriumnak is. 1951-ben Kossuth-díjat kapott elméleti és gyakorlati alapon felépülő műszerek és készülékek megvalósításáért, illetve kivitelezéséért.

Bárány Nándor életéről az érdeklődők további részleteket Antal Ákos Bárány Nándor a Műegyetemen című könyvéből tudhatnak meg.

dr. Antal Ákos, PhD.
http://antalakos.hu/